Newsletter Nauka i Zdrowie

Piątek, 8 sierpnia 2025

Margit Kossobudzka-Lipińska
dziennikarka działu Nauka, Klimat i Zdrowie

Osteoporoza jest coraz powszechniejszym problemem zdrowotnym na całym świecie, stąd nie dziwi, że naukowcy wciąż szukają alternatywnych metod leczenia utraty masy kostnej, która często prowadzi do złamań.

Obecne terapie są skuteczne, ale wiążą się z różnymi działaniami niepożądanymi, dlatego w ostatnich latach uwaga badaczy skierowała się w kierunku naturalnych bioaktywnych związków pochodzących z żywności. Jednym z produktów, który analizowali naukowcy jest żółtko jajka.

To bogate źródło białek, takich jak foswityna. Badania dowiodły, że żółtko jajka ma obiecujące właściwości poprawiające zdrowie kości. Jednak dokładne mechanizmy, poprzez które frakcje żółtka wpływają na zahamowanie procesu niszczenia kości nie były znane.

Praca uczonych z Uniwersytetu Alberty zmienia wiedzę na ten temat. Uczeni dowiedli, że rozpuszczalne w wodzie hydrolizaty żółtka jaja mogą stanowić naturalne rozwiązanie w leczeniu osteoporozy.

Kość podlega ciągłej przebudowie, w której pośredniczą dwa rodzaje komórek: osteoklasty i osteoblasty. Te pierwsze kość budują, drugie - rozkładają. Brak równowagi między tworzeniem a resorpcją kości może prowadzić do zaburzeń kostnych.
Najnowsze badania, opublikowane w czasopiśmie „Food Science of Animal Products", analizują wpływ frakcji żółtka, ze szczególnym uwzględnieniem podfrakcji FC1, na osteoklastogenezę czyli tworzenie się nowych komórek kostnych.

Okazuje się, że wspomniana podfrakcja żółtka ma zdolność do hamowania tworzenia się dojrzałych osteoklastów (które odpowiadają za rozkład tkanki kostnej), a te już dojrzałe kieruje na drogę zaprogramowanego samobójstwa. 
- To badanie otwiera ekscytujące możliwości dla zdrowia kości – mówi dr Jianping Wu, współautor najnowszej pracy. I dodaje: - Dzięki potencjałowi regulacji kluczowych szlaków zaangażowanych w resorpcję kości, badana przez nas frakcja żółtka jajek może stać się kluczowym składnikiem żywności funkcjonalnej lub suplementów diety mających na celu poprawę zdrowia kości.
Hydrolizaty żółtka jaja, takie jak FC1, mogą stać się bezpieczniejszą i bardziej zrównoważoną opcją w zakresie dbania o kości. Niezbędne są jednak randomizowane badania z udziałem ludzi, aby potwierdzić te niezwykłe efekty na poziomie całego organizmu. Przyszłe prace będą musiały skupić się na biodostępności i metabolizmie związków pochodzących z jajek.

NAUKOWCY DONOSZĄ

Mikroplastik w nasieniu i płynie otaczającym komórki jajowe
Naukowcy będą teraz sprawdzać, czy zanieczyszczenie dróg rodnych drobinkami plastiku wpływa na płodność.
CZYTAJ WIĘCEJ

SEZON NA...

NIE MIESZAJ...

PORADNIK